Çok eski zamanlardan yüzyıllar öncesinden gelen ve özellikle
Kafkas bölgesinde fazla tüketilen, süt ailesinin bir çeşididir. Son zamanlarda
ülkemizin dışında Amerika ve Avrupa’da da üretilerek ticareti yapılmaktadır.
Kefir nedir ve
neye benzemektedir; gibi sık sorulan sorulara cevap vermek gerekirse; kefirin
çok farklı ve değişik bir mikrobiyolojik yapısı olduğu gözlemlenmektedir. 0,5
-3 cm arasında değişken ölçülere sahip olan, buğday veya fındık tanesinin boyutlarında
oluşarak farklılık gösteren, sarımsı ile beyaz renklerde olan, patlamış mısır
ya da karnabaharı andıran bir görüntüye sahiptir.
Kefir taneciklerinde farklı mikroorganizmalar bulunmaktadır.
Kefir nedir ve nasıl
yapılır?
Süt kaynatılarak cam bir kap içine alınır. Sütün ılık hale gelmesi beklenir ve süt ılıdıktan sonra
üzerindeki kaymak alınır. Yaklaşık 1 çorba kaşığı kefir mayası sütün içine
bırakılır ve sonra süt güzelce karıştırılır. Sütün bulunduğu kapın kapağı
kapatılır. 20 -25 santigrat derece sıcaklıkta olarak kalacak bir yerde
bekletilir. Kalorifer ya da soba yanına getirerek bu sıcaklığı
sağlayabilirsiniz. Yada etrafını bir bez ile çevreleyebilirsiniz. Süt bu ısıda yaklaşık
24 saat içinde pıhtılaşacaktır. Pıhtılaşan sütü metal olmayan bir süzgeçten süzdükten
sonra üstte kalan taneler alınıp cam kavanoz da saklanır. Bekleyecek olan kefir mayası, üzeri geçecek kadar su
ilave ederek saklamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder