20 Nisan 2015 Pazartesi

KEFİR NEDİR?



Çok eski zamanlardan yüzyıllar öncesinden gelen ve özellikle Kafkas bölgesinde fazla tüketilen, süt ailesinin bir çeşididir. Son zamanlarda ülkemizin dışında Amerika ve Avrupa’da da üretilerek ticareti yapılmaktadır.
Kefir nedir ve neye benzemektedir; gibi sık sorulan sorulara cevap vermek gerekirse; kefirin çok farklı ve değişik bir mikrobiyolojik yapısı olduğu gözlemlenmektedir. 0,5 -3 cm arasında değişken ölçülere sahip olan, buğday veya fındık tanesinin boyutlarında oluşarak farklılık gösteren, sarımsı ile beyaz renklerde olan, patlamış mısır ya da karnabaharı andıran bir görüntüye sahiptir.
Kefir taneciklerinde farklı mikroorganizmalar bulunmaktadır. 
Kefir nedir ve nasıl yapılır?

Süt kaynatılarak cam bir kap içine alınır.  Sütün ılık hale gelmesi beklenir ve süt ılıdıktan sonra üzerindeki kaymak alınır. Yaklaşık 1 çorba kaşığı kefir mayası sütün içine bırakılır ve sonra süt güzelce karıştırılır. Sütün bulunduğu kapın kapağı kapatılır. 20 -25 santigrat derece sıcaklıkta olarak kalacak bir yerde bekletilir. Kalorifer ya da soba yanına getirerek bu sıcaklığı sağlayabilirsiniz. Yada etrafını bir bez ile çevreleyebilirsiniz. Süt bu ısıda yaklaşık 24 saat içinde pıhtılaşacaktır. Pıhtılaşan sütü metal olmayan bir süzgeçten süzdükten sonra üstte kalan taneler alınıp cam kavanoz da saklanır. Bekleyecek olan kefir mayası, üzeri geçecek kadar su ilave ederek saklamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder