7 Mart 2015 Cumartesi

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi





                Çocuklarımıza bir an önce tuvalet eğitimi vermek isteriz. Çocuklarda tuvalet eğitimi kazandırabilmek için kendi başına bir şeyler yapmaya başlaması ve bu bilince erişmesi gerekmekte. Bu sebepten dolayı çocuklarda tuvalet kavramı gelişmesi için belli bir yaşa ulaşması ve tuvaletinin gelmesi bilincine erişmelidir. Bu her çocukta farklı bulunmaktadır. Kimi çocuklarda 3 yaşında öğrenmekte olurken kimilerinde ise bu durum 6 yaşına kadar sürmektedir. Siz ne kadar tuvaletini söylemesi gerektiği için baskı yaparsanız yapın nafile. Ayrıca ters tepki oluşturarak korkmasını ve hatalı bir davranış olarak algılamasını sağlamaktasınız.
                Çocuklar tuvalet eğitimini almak isteyeceği zamanları belirli hal ve tavırlarla belli etmeye başlarlar. Kesin bir yaş söylenemediği için bu hareketleri takip edebilirsiniz. Bu hareketler bezini çıkartma isteği ile başlayarak, huylanma, söylemeye çalışma, altına yaptığında rahatsız olması gibi durumlar sergileyerek rahatsızlığını ifade eder. Bu dönem içinde artık çocuğunuza tuvalet eğitimini vermeye başlayabilirsiniz. Çocuklarda tuvalet eğitimi oldukça hassas bir dönem olmaktadır.
                Çocuklarda tuvalet eğitimi verildiği zamanlarda mutlaka bir alışma süresi olacaktır. Bunun için sabahları altına bez bağlamayarak, bu döneme daha kolay alışmasını sağlayabilirsiniz. Sık bir şekilde tuvaletinin olup olmadığını teğet edin. Fakat bu dönemde çocuk altına kaçırırsa sakın ona bağırmayın, korkutmayın ki çocuk korkarak tuvalet eğitimine yaklaşmasın ve rahat bir şekilde tuvaleti geldiğinde söylesin. Gece ise çocuklar uykuda olduğu için tuvaleti geldiğinin farkına varmayabilir. Bu sebepten dolayı alışana kadar altını bez bağlayabilirsiniz. İleriki seviyelerde bunun da bilincine vararak gece tuvalet eğitimine de başlamış olacaksınız. Başka bir taraftan gece yatmadan tuvalete çıkararak, sıvı şeyleri gece yattığı sırada değil de yatmadan 1 saat önce vererek sağlayabilirsiniz.
                Bu anlamda çocuklarda psikolojik sorunları olanlar varsa çok hassas davranılmamalı ve tuvaletten korkmamasını bilincine varmasını sağlamak gerekiyor. Tuvalet eğitimi alan çocuklara korkutucu şeyler söylenmemeli ve doğrusunun tuvalete yapılması gerektiğini bez kullanmaması gerektiğinin aşılanması lazım. Tuvaleti geldiğinde ve bunu size bildirdiğinde anında işinizi bırakarak onunla ilgilenmelisiniz. Aksi taktirde altına yaparak bunu doğru bir olay olduğunu zanneder ve söylemeyi bırakır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder