9 Mart 2015 Pazartesi

Çocuklara Televizyon İzlettirmek Zararlı mı?



                Çocukların çok fazla televizyon izlememesi gerekiyor.  Özelliklede 0-3 yaş çocuklarda yeni konuşmayı öğrenme dönemi olduğu için ciddi anlamda yan etkileri bulunmaktadır. Neredeyse her ebeveynde ortaya çıkmakta olan bu sorun çocuklar üzerinde ciddi rahatsızlıklar oluşturmakta. Özellikle de yeni konuşmaya başlayacak olan çocuklarda televizyon izlemek çocuğun konuşmamasında büyük bir etkisi bulunuyor. Eğitim döneminde olan bu çocukların televizyonla karşılıklı diyaloğa girmemesi psikolojik yönden de oldukça zararlı. Bu konu üzerinde birçok araştırmalar yapılıyor ve ıspat edilmiş bir şekilde çocukların katiyen televizyon başına hapsedilmemesi gerekiyor. Onun yerine onunla oyunlar oynanması, güzel diyaloglar kurulması gerekmekte.
                Çocuklar doğumundan itibaren belli bir yaşa kadar eğitilmesi gerekmekte ve bu yaş aralığında muhteşem bir gelişim göstermektedir. Çocuğun temel gelişimi sağlandığı bu dönem içerisinde çocuğa sevgi verilmeli ve ona eğitici şeyler aşılamaya çalışılmalıdır. Televizyon başına hapsedilen çocuklarda ise ciddi anlamda psikolojik sorunlar yaşamaktadır. Beyin gelişimi sağlanmakta olan bu dönem içinde ne kadar bilgi depolarsa o kadar iyi olur. Çocuklar bu dönemlerde başkaları ile irtibata geçmeli konuşmaya çalışmalı, hatta soru sorarak cevap almaya çalışmalıdır. Televizyonda ise sadece beynini karıştırarak aklındaki soru işaretlerine cevap veremez.

                İlerleyen yaşlarda ise 3 yaşını geçmekte olan mutlaka televizyon izlemek isteyecek, hatta televizyonda çizgi film izlemeyi çok sevecektir. Bunun için ona belirli zamanlar verin ve kısa süreli izletin. Süre bitiminde de ona ek süre tanımayın. Çünkü fazla izledikleri zaman kendilerini oraya kaptırıyorlar ve saatlerce izlemek istiyorlar. Bu anlamda da çizgi filimler içerisinde eğer kırıcı, dökücü içerikler bulunmaktaysa bunları gerçek zannedip onlar gibi olmaya çalışıyorlar. Bu anlamda birçok çocuk filmlere inanarak ya hayatını kaybetti yada psikolojik sorunlar yaşamaktadır.  Çocuğunuzla televizyon izlemek yerine daha öğretici şeyler yapmaya çalışın. Mesela onunla yemek yapın, yardım etsin size böylece en azından bir şeyler öğrenmeye çalışır ve aranızda bulunan diyaloglar kuvvetlenir. Çocuğunuzla diyalog kurmak ona eğitici bilgiler vermek, televizyon izlemekten daha iyi ve öğreticidir. Çocukları televizyon başına hapsetmeyin, onunla irtibata geçerek vaktinizi değerlendirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder