4 Mart 2015 Çarşamba

Çocuğunuz Yeterli Ve Dengeli Besleniyor Mu?





                Çocuklar henüz beslenmenin bilincine varamadığı için onun ne zaman doyup ne zaman acıktığının farkına varamayız. Bunun için de ona sık bir şekilde yemek yedirmeye çalışırız. Çocuğun yeterli beslenmesiise kilosunun ve boyunun ölçümüne bakarak anlayabiliriz. Belki de gözünüzde cılız görünen bir bebek boyuna ve yaşına göre yeterli bir kiloya sahip bulunuyordur. Çocuğa gereğinden fazla yedirilmesi ise ileriki zamanlarda çocukta kilolu olma, obezite hastalığına yol açabilir. Bunu bir düzene koymak gerekir.
                Dengeli beslenme ise çocuğun gün içerisinde yemiş olduğu ürünlerin düzenli bir şekilde olmasıdır. Bunu nasıl sağlayabiliriz? Çocuğu kahvaltısından başlayarak gece yatana kadar yemiş olduğu yiyecekleri düzene girdirmek gerekir. Çocuğun belli bir yemek saati belirleyerek, ona zamanı geldiğinde mutlaka beslenmesini sağlamak gerekir. Bu düzeni devam ettirmek çocuğunda ileriki zamanlarda beslenme alışkanlığı belirlemektir. Çocuklar genel olarak 6 aydan sonra ek öğün verilmesi gerektiğini doktorlar vurgulamaktadır.  Çünkü bebeğin 6 aydan sonra yemekleri tadarak, çiğneme, yutma gibi fonksiyonların gelişmesine yardımcı olmak gerekir. Çocuğun 1 yaşına kadar beslenmesini düzene koymaya çalışmaktayız. Bu ise oldukça zor olup çocuğunuzu nasıl alıştırırsanız öyle gitmesini sağlar. Dengeli ve yeterli beslenmek bunun için oldukça önemli bir hal almaktadır.
                Çocuklarda beslenme oranı da yaşlarına ve aylarına göre değişiklik göstermektedir. Bunu iyi bir şekilde takibe alıp çocuk büyüdükçe oranı artırmak gerekir. Henüz yeni ek gıda almaya başlayan 4-6 aylık bebekler ile 6-12 ay arasında beslenen bebek arasında oldukça farklılık vardır.
                4-6 ay bebekler için; anne sütünün yanı sıra yeniyeni ek gıda verilmeye başlanmakta olduğu için, sıvı gıdalar vererek tadına baktırmalı ve bunu yutabilme özelliğini geliştirmeye çalışılmalı. Bu ay içerisinde ki bebeklere püre yapıp yemeklerden verebilirsiniz.
                6-8 ay bebekler için;bebek isterse anne sütü verilmeli ve artık bebeğinizi yavaş yavaş kahvaltı sofralarına, hatta yemek yerken yanınıza alabilirsiniz. Böylece yemek adabını öğrenmeye başlayacak ve sizin yemekte olduğunuz yemeklere alışacaktır. Yemek aralarında ise mutlaka ek öğün verilmeli yoğurt, meyve vs.

              8-12 ay bebekler için; artık bebeğiniz bir takım yemek fonksiyonlarını geliştirmeye başlamıştır. Anne sütü talep ederse verilmeli ama düzenli bir şekilde beslenmesi sağlanmalıdı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder